Tájékoztató az étrendi kalciumbevitelről

A kalcium a szervezet egyik legfontosabb ásványi anyaga, melyre egyaránt szükség van a csontok és fogak egészségéhez, valamint az izmok- és az idegrendszer megfelelő működéséhez. 

Kalciumbeviteli ajánlások

A javasolt napi kalciumfogyasztás korcsoportonként kissé eltérő, de felnőttkorban minimum 1000mg [1]. A hazai átlagos kalciumbevitel azonban csak 700-800mg körül van [2], ami azt is jelenti, hogy a lakosság kb. fele még ennél is kevesebb kalciumot fogyaszt. Gyakori az alacsony kalciumbevitel azok körében akik nem fogyasztanak rendszeresen tejtermékeket pl. laktóz- vagy tejfehérje-érzékenység miatt, vagy vegán étrend mellett. Ilyen esetekben fokozott odafigyelést igényel a megfelelő növényi kalciumforrások kiaknázása. Ide tartoznak a kalciummal dúsított növényi italok, tofu, olajos magvak, hüvelyesek és egyes ásványvizek.

Korcsoport Ajánlott napi bevitel (mg/nap)
0–6 hónap200
7–12 hónap260
1–3 év700
4–8 év1000
9–18 év1300
19–50 év1000
51–70 év (férfi)1000
51–70 év (nő)1200
71+ év1200
Terhes / szoptató nők1000–1200

A kalcium felszívódása és hasznosulása

A kalcium felszívódása nagymértékben függ a D-vitamin-ellátottságtól. Mivel hazánkban a téli időszakban a D-vitamin-hiány kockázata extrém magas, felnőtteknél szeptember és március között napi 1000-2000NE D-vitamin-pótlás mindenkinek javasolható. 

Bár a magas oxalát (pl. spenót, cékla, édesburgonya) vagy fitáttartalmú (pl. gabonafélék, hüvelyesek) alapanyagok csökkenthetik a kalcium felszívódását, változatos étrend mellett ezek érdemi problémát nem okoznak.

Kiemelt kockázati csoportok

A megfelelő kalciumbevitel elengedhetetlen a csontok egészsége szempontjából. Különösen fontos a napi 1000-1200mg kalciumbevitel biztosítása igazoltan csökkent csontsűrűség, csontritkulás vagy egyéb csontanyagcsere-betegségek esetén. A gyulladásos autoimmun betegségek, a tartós szteroidkezelés, a dohányzás, az alacsony fizikai aktivitás, nőknél a változókor bekövetkezte, férfiaknál az idős életkor mind növelik a csontritkulás kockázatát. Ezekben az állapotokban tehát szintén célszerű különös figyelmet fordítani a megfelelő kalcium- és D-vitamin-ellátottságra. 

Gyógyszeres kalciumpótlás

Az étkezéssel történő kalciumfogyasztás minden szituációban kedvezőbb hatású, mint a gyógyszeres pótlás. Ezzel együtt, ha a szükséges kalciumbevitel étrendi úton nem biztosítható, magas kockázatú állapotokban gyakran gyógyszeres kiegészítésre lehet szükség.

A gyógyszeres kalciumpótlás során figyelni kell arra, hogy a gyógyszer adagját az étrendhez igazítsuk. Segítséget adhat ebben a oldal alján lévő kalciumbeviteli kalkulátor. A kalcium egyes egyéb gyógyszerek felszívódását csökkentheti, ezért a készítményeket az orvosi vagy gyógyszerészi útmutatás szerint, megfelelő időzítéssel kell bevenni.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyszeres kiegészítéssel elért túlzott (>2000mg) kalciumbevitel hosszú távon szintén nem ajánlott, mivel növelheti bizonyos betegségek, például a vesekőképződés kockázatát. A legtöbb ember számára azonban nem ez, hanem a túl alacsony bevitel jelenti a gondot.

A vér vagy vizelet magas kalciumtartalmával járó betegségekben (pl. mellékpajzsmirigy-túlműködés, ismétlődő kalciumtartalmú vesekövesség) tilos a gyógyszeres kalciumpótlás. Bár a múltban előszeretettel írtak elő kalciumszegény diétát ezekben az állapotokban, ez a kezelési forma napjainkra már túlhaladott. Az étrendi kalciumbevitel megszorítása tehát még ilyen esetekben sem indokolt.

Az alábbi kalkulátor segít kiszámolni a napi átlagos kalciumfogyasztást. Az érték támpontot adhat a kezelőorvosnak, hogy szükséges-e gyógyszeres kiegészítés, illetve segíthet a páciensnek a megfelelő étrendi bevitel elérésében. 

Heti kalciumbevitel kalkulátor

(A táblázat az IOF összefoglalója alapján készült.)

Adja meg, hogy hetente hány alkalommal fogyaszt az alábbi élelmiszerekből:

Tej és tejhelyettesítők

Tej (200 ml) — 240 mg
Juhtej (200 ml) — 380 mg
Kókusztej (200 ml) — 54 mg
Rizstej (200 ml) — 22 mg
Zabtej (200 ml) — 16 mg
Mandulatej (200 ml) — 90 mg

Sajtok

Kemény sajt pl. trapista, cheddar, parmezán, ementáli (30g) — 240 mg
Friss sajtok pl. cottage cheese, ricotta, mascarpone (200g) — 138 mg
Feta (60g) — 270 mg
Mozzarella (60g) — 242 mg
Krémsajt (30g) — 180 mg

Joghurtok és krémes tejtermékek

Natúr joghurt (150g) — 207 mg
Görög joghurt (150g) — 150 mg
Gyümölcsjoghurt (150g) — 170 mg
Tejföl (150g) — 160 mg
Kefír (150g) — 180 mg
Tejszín (30g) — 21 mg

Halak

Fehér halak (120g) — 20 mg
Garnéla (150g) — 45 mg
Tonhalkonzerv (120g) — 34 mg
Szardíniakonzerv (60g) — 240 mg
Füstölt lazac (60g) — 9 mg

Hús és tojás

Csirkehús (120g) — 17 mg
Marhahús, disznóhús (120g) — 7 mg
Tojás (1 db) — 27 mg

Zöldségek

Saláta (50g) — 19 mg
Brokkoli (120g) — 112 mg
Fodros kel (50g) — 32 mg
Vízitorma (80g) — 136 mg
Rebarbara (120g) — 103 mg

Hüvelyesek

Bab nyers (80g) — 100 mg
Tofu (100g) — 350 mg
Csicseriborsó nyers (80g) — 99 mg
Lencse nyers (80g) — 40 mg

Diófélék és magvak

Mák (9g) — 127 mg
Mandula (30g) — 75 mg
Dió (30g) — 28 mg
Mogyoró (30g) — 56 mg
Szezámmag (15g) — 6 mg
Tahini (30g) — 42 mg

Gyümölcsök

Banán (150g) — 12 mg
Füge, szárított (60g) — 96 mg
Narancs (150g) — 60 mg

Gabona és gabonatermékek

Teljes kiőrlésű kenyér (szelet) — 12 mg
Fehér kenyér (szelet) — 6 mg
Zabkása, műzli (50g) — 21 mg
Tészta (180g) — 26 mg
Heti kalciumbevitel: 0 mg
Napi átlag: 0 mg