Tájékoztató az étrendi jódbevitelről

A jód egy esszenciális nyomelem, amelyre a szervezetnek elsősorban a pajzsmirigyhormonok előállításához van szüksége. A napi ajánlott jódbevitel felnőtteknél 150ug, várandós és szoptatós nőknél 220-250ug.
A jódozott konyhasó  a szokásos étrend mellett a legtöbb egészséges ember számára megfelelő jódbevitelt biztosít.

A jód szerepe a pajzsmirigy működészavaraiban

Pajzsmirigy túlműködéssel és pajzsmirigy alulműködéssel kezelt betegekben a nagy mennyiségű jód mindkét állapot átmeneti romlásához vezethet. Ehhez jellemzően a napi ajánlott mennyiséget sokszorosan meghaladó dózis szükséges. Ilyen fokú jódterhelést okozhatnak CT kontrasztanyagok, étrendkiegészítők, sebészeti beavatkozások kapcsán alkalmazott fertőtlenítés, illetve a Cordarone nevű gyógyszer.
Mindezek miatt pajzsmirigybetegség, göbök, autoimmun pajzsmirigygyulladás esetén soha ne kezdjen magas jódtartalmú készítményt szedni orvosi jóváhagyás nélkül.
Bár a fentiek miatt sok forrás a pajzsmirigy működészavaraiban jódszegény diétát javasol, az esetek nagy részében ez nem indokolt. Szokványos mértékű – a napi ajánlott bevitelt nem meghaladó – jódfogyasztás ugyanis a betegségeket jellemzően nem befolyásolja.

Göbös pajzsmirigybetegségekben

Göbös pajzsmirigybetegségben, ha a pajzsmirigyműködés egyébként megfelelő, az esetleges jódhiány a göbök növekedését gyorsíthatja. Ilyen esetekben a napi 150ug jódbevitel biztosítására feltétlenül javasolt jódozott só használata, esetleg jódtartalmú multivitamin-, vagy kizárólag jódot tartalmazó jodid tabletta szedése. Fontos, hogy a hiány megelőzésén túl a jódpótlásnak nincsen hatása a pajzsmirigygöbökre, azaz az ajánlott napi bevitelt meghaladó, nagy adagú jódpótlásnak nincs szerepe a kezelésben. 

Izotópkezelés esetén

Pajzsmirigy túlműködés vagy pajzsmirigyrák kezelése kapcsán sor kerülhet jódizotópkezelésre. Ezt rendszerint ún. jódfelvételi vizsgálat előzi meg. A vizsgálat és a kezelés előtt 2-4 hétig javasolt jódmentes étrend követése, mely a beavatkozás hatékonyságát javítja. A diéta részeként fontos a jódmentes só használata, jódtartalmú multivitaminok mellőzése, és a lenti táblázatban szereplő magas jódtartalmú ételek kerülése. Nem szabad jódos fertőtlenítőszert (pl. Betadine,Braunol) használni (sebkezelésre Octeinsept javasolt). Cél, hogy ebben az időszakban a jódbevitel ne haladja meg a napi 50ug-ot. 

Étel Jódtartalom (ug/100g)
Jódozott só
1500
Jódaqua gyógyvíz
9300
Salvus gyógyvíz
195
Hajdúszoboszlói ásványvíz
100
Tengeri alga (wakame) – szárított
15 000
Halliszt
100
Fokhagyma
90
Kukoricaliszt
80
Tonhal
80
Hering
70
Citrom
70
Ananász
30
Ribizli
20
Spenót
20
Tojás
10
Szeder
10
Aszalt szilva
10